Priroda je dala sve potrebno za očuvanje našeg zdravlja i sve nam je to nadohvat ruke.
Maria Treben je u svojoj knjizi za koprivu napisala: „Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive.”
Svi dijelovi koprive – lišće, stabljika, cvijet i korijen imaju ljekovita svojstva.
Kopriva sadrži kalcij, kalij, željezo, vitamine C i A, fosfor i organske kiseline. Također, u koprivi se nalaze i flavonoidi koji dobro djeluju na rad organizma. Ekstrakt korjena je bogat sa željezom te pomaže kod anemije i problema s opadanjem kose.
Kalij koji se nalazi u koprivi ima diuretska svojstva te je jako dobar prirodni lijek za liječenje upale mokraćnih kanala, te kod prevencije nastanka bubrežnog kamenca. Čaj od koprive je dobar za detoksikaciju i izbacivanje otrovnih tvari iz našeg organizma. Čaj od koprive poboljšava opskrbu tijela kisikom, pročišćava krv, jako je dobar u borbi sa kožnim problemima posebice sa aknama. Djelotvoran je i kod raznih infekcija u uskoj šupljini, poput upala desni.
Priprema klasičnog čaja od koprive
- Listove svježe koprive ostaviti da se osuše na hladnom i prozračnom mjestu. Suhe listove koprive čuvati u papirnatoj vrećici.
- U 250 ml kipuće vode staviti 2 čajne žličice koprive i ostaviti da odstoji desetak minuta. Potom čaj procijediti. Čaj se može piti mlak ili ohlađen i mogu ga piti trudnice i djeca (u manjim količinama). Čaj od koprive se ne preporučuje osobama sa teškim bubrežnim i srčanim oboljenjima.
Sastojci:
- 30 vrhova mlade koprive ( vrh koprive i nekoliko listova ispod vrha)
- 2 limuna
- 2 naranče
- 80 gr smeđeg šećera
- 3l vode
- Koprivu, limun i naranču treba dobro oprati,
- Limun i naranču narezati na kriške, staviti u staklenku sa vodom te dodati smeđi šećer i ostaviti da odstoji jedan dan.
- Potom rukama dobro izgnječite sastojke i procijedite sok.
- Dobiveni sok ulijet u staklenke i čuvati u hladnjaku.
- Ako ne želite odmah popiti sok onda ga ugrijte do vrenja.
Čaj od korijena koprive se preporučuje kod osoba koje boluju od dijabetsa i imaju povišeni kolesterol u krvi.
Sastojci za čaj od korjena koprive
- šaka korijena koprive
- 1 litra vode
- Šaku sitno narezanog korijena od koprive preliti sa vrelom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta.
- Potom procijediti i piti nezaslađeno nekoliko puta dnevno.
- Čuvati pripremljeni čaj u hladnjaku.