Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Kozije mlijeko kao prirodni lijek



Kozije mlijeko je najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mliječnim proizvodima. Njegova kemijska struktura je nevjerojatno slična majčinom mlijeku. Od pamtivijeka širom planete kozje mlijeko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za liječenje mnogih bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća.

Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. Zbog svega ovoga, ljekovita svojstva kozjeg mlijeka trebalo bi da privuku i one osobe koje baš i ne vole njegov miris. Kozje mlijeko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, svježe pomuženo kozje mlijeko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mlijeka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus. Tako recimo, čestim hlađenjem i zagrijavanjem mlijeka dolazi do “oštećivanja” membrane masne globule mlijeka, zbog čega dolazi do oslobađanja karakterističnih aroma. Bitan faktor je i ishrana koza. Kozije mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlijekom, prije svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. 

Ljekovitost kozijeg mlijeka

Kozije mlijeko obiluje fosforom i kalcijem, koji su važni za jačanje kostiju, selenom i cinkom, snažnim antioksidansima koji održavaju i jačaju imunitet našeg tijela. Znanstvenici preporučuju kozje mlijeko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom željeza u krvi. Upravo kozje mlijeko, kažu, omogućava bolje iskorištavanje željeza u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži željezo.

Ovo mlijeko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, željeza, magnezija i fosfora. Kotje mlijeko sadrži spomenute minerale u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mlijeko. Kozje mlijeko sadrži oko 40% manje citrata u odnosu na kravlje mlijeko .

Kozije mlijeko je izuzetno korisno konzumirati, jer ima izuzetne terapijske vrijednosti
  • Liječi bronhitis
  • Suzbija alergije
  • Pojačava imunološki sistem
  • Umanjuje rizik raka pluća
  • Preporučava se dijabetičarima
Koze često brste koru biljaka te je  njihovo mlijeko je bogato silicijem a to je mineral koji pozitivno utječe na kožu, kosu, nokte i živčani sistem.

U sebi sadrži veliki broj proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško probavljivih masti. Ne samo da je lakše za probavu od kravljeg mlijeka, već kozje mlijeko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osjetljive na laktozu.

Kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na djecu hranjenu kravljim mlijekom.

Vitamini i minerali

Mlijeko sadrži najvažnije vitamine. Činjenica da nedostatak pojedinih vitamina izaziva niz oboljenja, govori da se pravilna ishrana ljudi (naročito djece i bolesnika) ne može zamisliti bez mlijeka. Iako je sadržaj mineralnih supstanci u kozjem i kravljem mlijeku dosta sličan, kozje mlijeko sadrži 13 % vise kalcija, 25 % više vitamina B6 ; 47 % više vitamina A, kalija 134 % više, niacina triput više i bakra 4 puta više. Za mineralizaciju kostiju naročito je važna uloga kalcija i fosfora. Jednom čašom kozjeg mlijeka osigurava se 32 % dnevne vrijednosti za kalcijem i 28 % za fosforom, u ako usporedimo sa kravljim mlijekom 29,7 % (za kalcijem) i 23,2 % (za fosforom). Kod odraslih kozje mlijeko može pomoći i u prevenciji visokog krvnog tlaka i aterioskleroze. Kozje mlijeko dobar je izvor kalija, esencijalnog minerala za održavanje normalnog krvnog tlaka i funkciju srca. Čaša kozjeg mlijeka sadrzi 498,7 mg kalija, te se na taj način osigurava 15 % dnevne vrijednosti. Kozje mlijeko također sadrži 27 % više antioksidanta selena od kravljeg mlijeka. U odnosu na kravlje, kozje mlijeko sadrži manje folne kiseline, važne u sintezi hemoglobina.

Prehrambena i terapeutska vrijednost

Prehrambenu vrednost kozjeg mlijeka određuje njegova energetska vrijednost, sadržaj esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina, sadržaj vitamina i mineralnih supstanci, kao i njegova probavljivost. Energetska vrijednost kozjeg mlijeka iznosi od 60 do 75 kcal/100 g, ili od 25 do 313 kJ/100 g, i približno je jednaka kao i kravljeg mlijeka.

Na kraju da ne zaboravimo i to da su sirutka, kozji sir i jogurt također, moćna prirodna sredstva, zbog svojih ljekovitih svojstava jačaju imunitet kod djece, značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rast digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog tlaka, upalnih procesa, za poboljšanje rada bubrega, i zaštitinik od mnogih drugih bolesti. 



 
 
Blogger Templates