Štitna žlijezda (štitnjača, lat. glandula thyreoidea) je endokrina žlijezda, i nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod grkljana. Štitnjača je leptirastog oblika, te sliči na slovo H sa stanjenim prednjim dijelom, isthmus, koji leži ispred dušnika, i dva režnja, koji leže postranično uz dušnik i grkljan.
Štitna žlijezda je teška oko tridesetak grama.
Glavni hormoni štitaste žlijezde su- tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Pod nadzorom hipofize (hormon - TSH) i hipotalamusa (hormon - TRH) štitasta žlijezda izlučuje T4 uz autoregulaciju pa se izlučivanje aktivira čim se smanji razina tog hormona u krvi.
T3 i T4 su vrlo važni i reguliraju intenzitet metabolizma u tijelu. Pri manjku hormona bazalni se metabolizam smanjuje 40%.
Uz ta dva hormona štitasta žlijezda izlučuje i kalcitonin, hormon koji sudjeluje u regulaciji koncentracije kalcijevih iona u tjelesnim tekućinama.
Za sintezu hormona štitaste žlijezde potreban je jod. Jod dobivamo uglavnom iz hrane.
Ako štitna žlijezda izlučuje premalo hormona, inhibicija hipofize i hipotalamusa bit će smanjena pa će se poticanje štitaste žlijezde povećati. To se, na primjer, događa u slučajevima gušavosti kojoj je uzrok nedostatka joda u hrani. U takvim okolnostima štitasta žlijezda ne može proizvoditi dostatnu količinu hormona pa hipofiza izlučuje mnogo TSH, a tkivo se štitaste žlijezde znatno povećava. Tada možemo primjetiti blagu nateklinu u području vrata odnosno mjestu gdje se nalazi štitnjača.
Postoje razni prirodni napitci odnosno prirodni lijekovi kako bi se poboljšao rad štitne žlijezde. Jedan od takvih napitaka je kombinacija meda i zelenih oraha.
Ovaj napitak uspješno liječi štitnjaču ako se radi o nedostatku joda. Samo jedna kura ovim napitkom biti će dovoljna.
Recept za prirodni napitak
Sastojci:
- 40 komada zelenih (mladih) sitnih oraha
- 1 kg domaćeg meda
- Jedna veća ili više manjih staklenih posuda (teglice)
Dobro operite orahe, te ih ostavite da se dobro osuše od vode, te ih nabodite iglom više puta, ili oštrim nožem napravite tanke usjeke odnosno rezove u njima. Orahe stavite u teglu, prelijte ih medom i ostavite na otvorenom, izložene suncu. Ovaj proces treba da traje najmanje mjesec dana, zatim procijedite kroz cjediljku, te tekućinu prespite u staklenu flašu.
Konzumiranje:
Kura ovim napitkom traje dok ga ne potrošite, pijte svako jutro na tašte jednu rakijsku čašicu, tj. 2 dl.