Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Prirodni antibiotici koje imate u svojoj kući



Kada vas usred noći ili tokom vikenda "uhvati" neka jaka bol zašto ne biste posegnuli za prirodnim antibiotikom kojeg sigurno imate u svojoj kuhinji. U nastavku vam donosimo nekoliko prirodnih antibiotika koji vam mogu pomoći ublažiti bol ili čak u potpunosti ukloniti nastalu bol.

Kadulja
  • “Zašto da umre čovjek kojemu u vrtu raste kadulja?” - pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već tisućama godina koristila kao antibiotik. Kadulja je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Kadulja je također korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe. Arapi su vjerovali da je kadulja ključ za dug život. Znanstveno je dokazano kako ona ima umjerena, ali opsežna antibakterijska i antivirusna svojstva, a danas se redovito koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lijekova.
Med
  • Med se u svojoj sirovoj formi koristio kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo prije nego što su razvijeni sintetički antibiotici, u kulturama diljem svijeta, za razne rane i bolesti. Danas je i znanstveno dokazano da ovaj slatki lijek ima antibakterijska svojstva. Med može djelotvorno izliječiti osip na koži, opekline i ogrebotine, čistiti zube i usta od bakterija te zaustaviti krvarenje desni, a djelotvoran je i u liječenju plikova i čireva. Prilikom tretiranja rana ili upala ovim prirodnim antibiotikom, vrlo je važno odabrati pravi med. Tamniji med ima bolju antibakterijsku moć – i on mora biti u svojoj sirovoj formi, točnije, ne smije biti pasteriziran ili tvornički obrađen.
Cimet
  • U jednoj studiji koju je provela skupina kirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, dok je u drugoj studiji otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj, je otkriveno da je cimet smrtni neprijatelj opake bakterije Escherichia coli. Poznato je kako je kombinacija cimeta i meda jedna od najboljih prirodnih obrana od virusa i bakterija.
Češnjak (bijeli luk)
  • U vrijeme faraona, kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći, češnjak se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide, kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i najvažnije – da bi se zaštitili od bolesti. Bijeli luk dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove Alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i anti-gljivična svojstva, a koji u samom luku igra ulogu obrambenog mehanizma protiv napada štetnika. Znanstvenici su dokazali da Alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike. Bijeli luk učinkovito liječi zubobolju (dovoljno je isjeckati luk i staviti na bolan zub), kašalj, bol u grlu, kao i mnoge druge bolesti ili upale.
Klinčić
  • Čak i danas, stomatolozi koriste ulje klinčića kao oralni antiseptik i za dezinfekciju korijenskih kanala (poznati miris koji se može osjetiti u skoro svakoj stomatološkoj ordinaciji). Eugenol, koji se nalazi u velikim količinama u karanfilićima, važi kao primarni antimikrobni spoj ove biljke koji su dokumentirali mnogi znanstvenici diljem svijeta. Ako želite ublažite zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete klinčić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, klinčić je najučinkovitiji kada se od njega napravi ulje.
Origano
  • Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, ali najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola. Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva, a u Srednjem vijeku postalo je popularno u Europi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.




 
 
Blogger Templates