Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Prirodni napitak za liječenje štitne žlijezde




Štitna žlijezda (štitnjača, lat. glandula thyreoidea) je endokrina žlijezda, i nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod grkljana. Štitnjača je leptirastog  oblika, te sliči na slovo H sa stanjenim prednjim dijelom, isthmus, koji leži ispred dušnika, i dva režnja, koji leže postranično uz dušnik i grkljan.

Štitna žlijezda je teška oko tridesetak grama.

Glavni hormoni štitaste žlijezde su- tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Pod nadzorom hipofize (hormon - TSH) i hipotalamusa (hormon - TRH) štitasta žlijezda izlučuje T4 uz autoregulaciju pa se izlučivanje aktivira čim se smanji razina tog hormona u krvi.

T3 i T4 su vrlo važni i reguliraju intenzitet metabolizma u tijelu. Pri manjku hormona bazalni se metabolizam smanjuje 40%.

Uz ta dva hormona štitasta žlijezda izlučuje i kalcitonin, hormon koji sudjeluje u regulaciji koncentracije kalcijevih iona u tjelesnim tekućinama.

Za sintezu hormona štitaste žlijezde potreban je jod. Jod dobivamo uglavnom iz hrane. 

Ako štitna žlijezda izlučuje premalo hormona, inhibicija hipofize i hipotalamusa bit će smanjena pa će se poticanje štitaste žlijezde povećati. To se, na primjer, događa u slučajevima gušavosti kojoj je uzrok nedostatka joda u hrani. U takvim okolnostima štitasta žlijezda ne može proizvoditi dostatnu količinu hormona pa hipofiza izlučuje mnogo TSH, a tkivo se štitaste žlijezde znatno povećava. Tada možemo primjetiti blagu nateklinu u području vrata odnosno mjestu gdje se nalazi štitnjača.

Postoje razni prirodni napitci odnosno prirodni lijekovi kako bi se poboljšao rad štitne žlijezde. Jedan od takvih napitaka je kombinacija meda i zelenih oraha.

Ovaj napitak uspješno liječi štitnjaču ako se radi o nedostatku joda. Samo jedna kura ovim napitkom biti će dovoljna.

Recept za prirodni napitak

Sastojci:

  • 40 komada zelenih (mladih) sitnih oraha
  • 1 kg domaćeg meda 
  • Jedna veća ili više manjih staklenih posuda (teglice)
Priprema:

Dobro operite orahe, te ih ostavite da se dobro osuše od vode, te ih nabodite iglom više puta, ili oštrim nožem napravite tanke usjeke odnosno rezove u njima. Orahe stavite u teglu, prelijte ih medom i ostavite na otvorenom, izložene suncu. Ovaj proces treba da traje najmanje mjesec dana, zatim procijedite kroz cjediljku, te tekućinu prespite u staklenu flašu.

Konzumiranje:

Kura ovim napitkom traje dok ga ne potrošite, pijte svako jutro na tašte jednu rakijsku čašicu, tj. 2 dl. 


 
 
Blogger Templates