Maslačak je doslovno pravi lijek iz prirode. Maslačak liječi hepatitis, rak, jetru, bubrege, želudac
Maslačak raste na svim livadama, potocima i kanalima.
Cijelu biljku maslačka najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke iznimno ljekoviti. Listove maslačka (radič) možete pripremiti kao salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krumpir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje rajčicu i špinat.
Maslačak osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, pomaže u čišćenju jetre, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.
Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih vitamina i minerala. Stabljike maslačka pomažu u rastvaranju žuči, reguliraju metabolizam te pročišćuju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa.
Mlijeko iz stabljike maslačka poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je "mlijeko" maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.
Od cvjetova maslačka dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom od maslačka. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.
Priprema sirupa od maslačka
Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite da odstoji u posudi 24 sata.
Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup. Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali.
Zatvorite satklenke. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa.
Uzimajte ga na žličicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.
Čaj od cvjetova maslačka
Možete pripremiti i čaod cvjetova maslačkaj.
Uberite cvjetove i osušite ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i prirodni med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom žlicom. Koristite drvenu ili plastičnu žlicu.
Korijen maslačka pomaže u liječenju raka
Znanstvenici su u svojim znanstvenim studijama izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak. Ako želimo čuvati korijen maslačka, potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od 5 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima.
Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu. Korijen maslačka čisti žuč, jetru, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz našeg tijela. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni i slično, liječi reumu, artritis, hepatitis, žučni kamenac...
Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.